Clicky

Zdrowie

Sok z kiszonej kapusty : 10 właściwości zdrowotnych i prozdrowotnych

sok-biala-kapusta
Napisane przez Aneta

Charakteryzujący się specyficznym smakiem i zapachem - sok z kiszonej kapusty ma jak się okazuje liczne właściwości prozdrowotne w tym właściwości lecznicze.

Właściwości kapusty kiszonej nie są znane od dziś. W czasach wielkich odkryć geograficznych, począwszy od XV wieku, marynarzy odkrywających nowe lądy dziesiątkował szkorbut - choroba wywołana niedoborem kwasu askorbinowego (witaminy C) w pożywieniu. Przez to chorobę, podczas jednej ze swoich XV wiecznych wypraw, portugalczyk Vasco da Gama stracił 100 osób z liczącej ok 160 dusz załogi. Szkorbut towarzyszył marynarzom aż do XIX wieku. Pod koniec wieku XVIII James Cook podczas swoich wypraw wprowadził swojej załodze obowiązek spożywania kapusty kiszonej - nikt nie zachorował na szkorbut. 

W niniejszym artykule przedstawimy wspaniałe właściwości soku z kapusty kiszonej. 

Sok z kiszonej kapusty - właściwości

Podobnie jak sama kiszona kapusta - tak i sok z kapusty kiszonej jest bogaty w witaminy C i E. Ponadto zawiera żywe kultury bakterii szczepów: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum oraz Pedioccocus. Obecność tych bakterii korzystnie wpływa na układ pokarmowy i odpornościowy człowieka.

Ponadto w soku znaleźć możemy kartenoidy i pelifenoil, co czyni sok z kiszonej kapusty środkiem przeciwnowotworowym. Sok z kapusty bogaty jest również w siarkę, która korzystnie wpłynie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci

Częste spożywanie soku z kapusty kiszonej wzmocni nasz układ odpornościowy oraz pomoże w zwalczaniu grzybicy. Warto go spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Oprócz powyżej przedstawionych zastosowań leczniczych, sok z kiszonej kapusty ma wiele właściwości prozdrowotnych.

  • Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie. Sok reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga trawienie - co naturalnie wpływa na szybszy metabolizm. Ponadto badania wykazują, że osoby spożywające naturalne probiotyki - takie jak np. sok z kapusty kiszonej chudną szybciej.
  • Sok z kapusty na wrzody. Mowa tutaj oczywiście o soku z kapusty surowej. Spożywanie soku kwaszonego naturalnie nie jest wskazane dla osób z problemami żołądkowymi i wrzodowymi (1). Jak w przypadku każdej kuracji naturalnej na efekty trzeba będzie poczekać. Kuracja powinna trwać około 5 tygodni, w czasie, których powinniśmy spożywać 2 szklanki wyciśniętego (np. w wyciskarce) soku z kapusty. Spożywać go należy małymi łyczkami w ciągu całego dnia.
  • Sok z kiszonej kapusty na oczyszczanie. Chociaż sok z kapusty kwaszonej jest jak sama nazwa wskazuje kwaśny, to ma on właściwości alkalizujące nasz organizm. Działa on na podobnej zasadzie jak cytryna, pomagając w pozbyciu się nadmiaru kwasów oraz wspomaga przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Nowe badania pokazują, że pomaga w pozbyciu się z organizmu niektórych toksyn i substancji szkodliwych. Jako napój schłodzony jest idealny na upalne dni. Na oczyszczenie organizmu zamiennie można również stosować sok z surowej kapusty białej.
  • Kac i zatrucie alkoholem. Ze względu na zawartość witamin i żywych kultur bakterii, sok z kapusty kiszonej pomoże w usunięciu alkoholu z organizmu i wyleczeniu kaca. Dodatkowo wspomoże przywrócenie naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Można go stosować zarówno przed wypiciem alkoholu jak i po. 
  • Sok z kiszonej kapusty na przeczyszczenie. Ze względu na wcześniej omawiane właściwości wspomagające trawienie sok jest idealnym środkiem na tego rodzaju dolegliwość.

Sok z białej kapusty

Sok ten ma w zasadzie podobne właściwości do soku z ukiszonej kapusty. Zalecany jest szczególnie dla osób, które z różnych względów (w tym problemów żołądkowych) nie mogą spożywać jego kiszonej wersji.

Sok ten eliminuje kwas moczowy i wzmacnia odporność. Dodaje także energii i ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Ma on również właściwości zapobiegające nowotworom. 

sok-z-kapusty

Inne właściwości: 

  • Pozytywnie wpływa na proces trawienia
  • Oczyszcza układ pokarmowy, drogi moczowe oraz nerki
  • Usuwa negatywne skutki zatrzymania nadmiaru płynów w organizmie (2)
  • Leczy wrzody dwunastnicy i żołądka
  • Wyrównuje pH
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych i wątroby
  • Wspomaga leczenie hemoroidów i zapalenia okrężnicy
  • Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu, odmładza komórki

Warto wiedzieć: liście kapusty surowej, można stosować również w formie okładów np. na kolano.

Sok z kiszonej kapusty - wytwarzanie

wytwarzanie-sok-z-kapusty

Sok ten otrzymujemy po odsączeniu kapusty kiszonej, która powstaje w wyniku zasolenia oraz procesu fermentacji z udziałem szczepów bakterii mlekowych.

Istnieje jednak sposób na wytworzenie domowego soku. Potrzebna będą nam do tego główki świeżej kapusty oraz kilka słoików litrowych. Kapusta powinna być raczej niezbyt duża, im bardziej będzie twarda tym lepiej.

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na kawałki, które następnie na tarce trzemy na grubych oczkach. Możemy również kawałki z blendować, dolewając do blendera wody. Otrzymaną masę wkładamy do słoików, do 3/4 wysokości naczynia nalewamy wody i dosypujemy łyżkę soli. Po upływie tygodnia uzyskamy zdrowy i domowy sok. 

Sok podobnie jak sama kapusta kiszona cechuje się dużą trwałością, idealnie nadaje się do przechowywania w lodówce.

Dodaj komentarz