Smoothie to koktajl z warzyw i/lub owoców, czasem przygotowany dodatkowo z mlekiem, mleczkiem roślinnym lub wodą kokosową. Często dodaje się do niego zioła, orzechy, przyprawy korzenne... Tak naprawdę istnieje nieskończona ilość kombinacji, a osoby promujące zdrowy styl życia codziennie wymyślają nowe przepisy na smoothie.
Chcesz się dowiedzieć jak zrobić smoothie? Wystarczy blender (ręczny lub kielichowy, w znacznej większości przypadków rodzaj urządzenia nie będzie miał znaczenia), ulubione owoce i warzywa, szczypta przypraw oraz trochę inwencji i wyobraźni kulinarnej.
Dla osób, które na początek chciałyby skorzystać z gotowych zestawień smaków, przygotowaliśmy pyszne i zdrowe przepisy na smoothie.
Zdrowe smoothie na śniadanie
Nerkowce, słonecznik i płatki owsiane namaczamy na noc w mleku. Mrożone owoce wyciągamy z zamrażalnika, by zdążyły się rozmrozić.
Rano blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Opcjonalnie, jeżeli całość okaże się zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę mleka lub wody.
Smoothie ze szpinakiem
Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze części, podobnie robimy z bananem. Wszystkie składniki miksujemy, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Opcjonalnie, jeżeli nasz blender na to pozwala, możemy użyć zamrożonego banana, by w ten sposób schłodzić smoothie bez dodawania lodu.
Smoothie odchudzające
Przepisy na smoothie, które jest dietetyczne, zawierają często mało tłuszczu. Jest on jednak potrzebny w zbilansowanej diecie. W tym przepisie jego źródłem jest awokado.
Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i według uznania pozostawiamy ze skórką lub obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Awokado oddzielamy od skórki przy pomocy łyżki. Ogórka obieramy i kroimy. Wszystkie składniki blendujemy.
Zielone smoothie
Awokado oddzielamy łyżką od skórki. Banana kroimy na mniejsze kawałki, jarmuż możemy odrobinę porozrywać przed wrzuceniem do blendera.
Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zdrowe smoothie ze szpinakiem i kardamonem
Zamrożonego banana kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy awokado od skórki przy pomocy łyżki. Wszystkie składniki blendujemy.
Smoothie odchudzające z jabłkiem i cynamonem
Jak zrobić smoothie, które będzie pyszne i dietetyczne? Dodatek cynamonu sprawi, że metabolizm zostanie podkręcony. Tak naprawdę, będąc na diecie odchudzającej, warto dodawać odrobinę cynamonu do większości słodkich potraw, ponieważ znakomicie wspomaga trawienie.
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki blendujemy.
Smoothie warzywne na ostro
Obrane marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na kawałki w zależności od mocy blendera. Buraka obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir obieramy. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy cynamon. Miksujemy na gładką masę.
Smoothie warzywne z owocową nutą
Przepisy na smoothie warzywne nie muszą być pozbawione pysznego owocowego posmaku. W tym przypadku, oprócz nadania napojowi słodyczy, dodatek mango sprawia, że nabiera on orientalnego charakteru.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na kawałki. Mango obieramy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Smoothie warzywne z jarmużem i ostrą papryką
Boćwinę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy, w razie potrzeby dolewając większą ilość wody. Dostosowujemy ostrość do swoich oczekiwań smakowych.
Smoothie warzywne z burakiem w roli głównej
Od pietruszki oddzielamy najgrubsze łodygi (lubią się okręcać wokół noży blendera) i kroimy na mniejsze kawałki - nie musi być bardzo drobno. Łodygę selera również kroimy.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W zależności od preferowanego stopnia gęstości możemy dolać odrobinę wody.
Koktajl smoothie z brzoskwinią i mleczkiem kokosowym
Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, po czym zostawiamy do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Jeśli mleko jest bardzo gęste, dolewamy odrobinę więcej wody, by przykryć nasiona i dać im możliwość zwiększenia objętości.
Składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji lub, by zachować kształt nasion, miksujemy samą brzoskwinię, a potem mieszamy łyżką z ziarenkami i mlekiem, w którym się moczyły. Posypujemy mielonymi goździkami według osobistych preferencji.
Koktajl smoothie z bananem
Mleko z bananem, siemieniem, borówkami i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę, wierzch koktajlu posypujemy kakao.
Najlepiej użyć siemienia w ziarenkach i samodzielnie zmielić, na przykład w młynku przeznaczonym tylko do tego celu. Gotowe mielone często jest odtłuszczone, a przez to mniej wartościowe.
Smoothie owocowe z mango
Wszystkie składniki blendujemy.
To smoothie wyjątkowo dobrze smakuje, kiedy zostanie mocno schłodzone lub z dodatkiem kostek lodu. By nie rozcieńczać go za bardzo wodą, możemy użyć zamrożonej wody kokosowej.
Smoothie owocowe z wiśniami
Wszystkie składniki blendujemy, dekorujemy wisienką. Ilość kardamonu dostosowujemy do własnych preferencji smakowych, by nadać delikatny orientalny posmak.
Smoothie owocowe z pomarańczą
Wszystkie składniki blendujemy. Aby uniknąć goryczki, przed wrzuceniem pomarańczy można ją wyfiletować, choć nasze smoothie zyska więcej wartości odżywczych i błonnika, jeśli pozostawimy błonki.
W zimę możemy dodać więcej przypraw - wtedy napój będzie posiadał bardziej rozgrzewający charakter.
Smoothie z masłem orzechowym
To smoothie najlepiej smakuje mocno schłodzone, możemy też użyć zamrożonego wcześniej banana. Wówczas kroimy go na mniejsze kawałki przed wrzuceniem do blendera.
Wszystkie składniki blendujemy.
Smoothie z odżywką białkową
Wszystkie składniki blendujemy, do dekoracji możemy użyć całej laski wanilii.
Gałka muszkatołowa jest tutaj wspaniałym dodatkiem, który podkreśla smak i nadaje całości charakteru, należy ją jednak stosować z dużym wyczuciem.
Zdrowe smoothie korzenne
Gruszkę obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie składniki blendujemy.
Wiórki możemy wrzucić od razu lub zostawić do dekoracji. To smoothie najlepiej smakuje serwowane w temperaturze pokojowej.
Smoothie owocowe z jagodami
Awokado oddzielamy od skórki przy użyciu łyżki. Wszystko razem dokładnie blendujemy. Podajemy z kostkami lodu.
Schłodzenie pomaga uzyskać intrygujący smak imbiru, który częściej serwujemy na ciepło niż na zimno. Tutaj ta przyprawa znakomicie się komponuje z pozostałymi smakami.
Zdrowe smoothie z mandarynką
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i blendujemy na gładko.
Smoothie z truskawkami
Jeżeli zachodzi taka potrzeba, przed dalszą obróbką rozmrażamy trochę truskawki, by nie były za twarde dla posiadanego przez nas urządzenia. Wodę możemy zamienić na mleko roślinne lub jogurt grecki.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Smoothie z batatem
Dobrze jest wybierać mniejsze bataty - smakują lepiej i są bardziej kremowe po opieczeniu. Pieczemy je ze skórką i obieramy, kiedy wystygną.
Składniki blendujemy. Smoothie bardzo dobrze smakuje, kiedy podajemy je w temperaturze pokojowej.
Zdrowe smoothie z jabłkiem
Od pietruszki oddzielamy najgrubsze łodygi (żeby nie wkręcały się w noże blendera) i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki poza wodą gazowaną blendujemy. Wodę dolewamy na samym końcu i dokładnie mieszamy łyżką.
Smoothie z rabarbaru
Rabarbar delikatnie obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy na kawałki o długości około 1 centymetra. Łączymy w blenderze z pozostałymi składnikami.
Smoothie z płatkami jaglanymi
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na pół. Wszystko razem blendujemy do momentu, kiedy płatki jaglane staną się niewyczuwalne.
Jeśli mamy słaby blender, możemy zrezygnować z płatków jaglanych i dodać więcej mleka. Podajemy w temperaturze pokojowej.