Clicky

Przepisy

19 przepisów na nalewki domowe

nalewki-domowe
Napisane przez Radosław

Nalewki domowe goszczą na naszych stołach od wielu lat. Często zagadką jest to, jak zrobić nalewkę?

Najczęściej, najlepsze nalewki powstają przy użyciu czystego alkoholu, wódki lub spirytusu. Nalewki na spirytusie pozwalają uzyskać czysty smak. Dużo rzadziej używa się whisky czy innych alkoholi kolorowych.

Nalewka, to napój alkoholowy, który powstaje dzięki uzyskaniu wyciągu z owoców, ziół, korzeni lub kwiatów. Najczęściej, ma 40-50% alkoholu. Samo sporządzenie wyciągu z wybranych składników, czyli zalanie ich alkoholem, nazywamy procesem maceracji - powstały wyciąg, to macerat.

Alkohole nazywane "nalewkami", możemy dostać też w każdym sklepie z alkoholami. Mają one jednak nie wiele wspólnego z prawdziwą nalewką. Dlatego właśnie, warto poznać kilka przepisów na najlepsze nalewki czyli nalewki domowe i pamiętać o ich leczniczych właściwościach.

Napoczątku żeby przygotować nalewkę domową, potrzebujemy :

  • Pojemnik na nastaw - np. słój, duży wek
  • Filtr
  • Drewnianą, długą łyżkę
  • Lejek
  • Pojemniki, do rozlania nalewki - najlepiej butelki szklane

Nalewka z pigwy na spirytusie, czyli pigwówka

Nalewka z pigwowca, to prawdziwe bogactwo witaminy C. Pomaga zwalczać przeziębienia, wspomaga odporność i świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Nalewka z pigwy łączy w sobie słodko-kwaśny smak z głębokim, złotym kolorem.

Pigwówka na spirytusie to świetne lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Pomaga leczyć stany zapalne żołądka, minimalizuje uczucie zgagi i wspomaga trawienie.

SKŁADNIKI

  • 1kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1L spirytusu
  • 1kg cukru lub miodu
pigwa

W pierwszej kolejności, myjemy owoce, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy je z gniazd nasiennych. To bardzo ważne, ponieważ pestki, w organizmie człowieka stają się trujące. Układamy owoce warstwami, na przemian z cukrem. Jeśli mamy chęć na dodatki (goździki,wanilia, cynamon,cytryna, maliny, skórka z pomarańczy), dokładamy je i całość zalewany niewielką ilością spirytusu, np. 200 ml. Pamiętajmy, że nalewki domowe to świetna możliwość eksperymentowania. Miksturę szczelnie zakręcamy i czekamy aż rozpuści się cukier. Wlewając cały spirytus od razu, cukier może się nie rozpuścić.

Od czasu do czasu, dobrze jest potrząsnąć pojemnikiem, żeby przemieszać jego zawartość. Kiedy cukier będzie już rozpuszczony, dolewamy resztę spirytusu.

Następnie odstawiamy całość w ciepłe miejsce. Po upływie 1 do 12 miesięcy, zlewamy pierwszy nastaw. Pozostałe owoce, zasypujemy cienką warstwą cukru, do czasu aż puszczą cały sok. Obie powstałe mikstury łączymy w dowolnych proporcjach. Nalewkę należy odstawić w chłodniejsze miejsce, aby nieco się wyklarowała.

Po kilku dniach - lub jeśli nam się nie spieszy - po kilku tygodniach, filtrujemy nalewkę przez filtr, np. do kawy, uważając żeby nie zmącić powstałego na dnie osadu.

Przefiltrowana nalewka z pigwowca powinna trafić do ciemnych butelek i zostać szczelnie zamknięta. Nalewka z pigwy na spirytusie, będzie gotowa po upływie od pół roku do roku.

Mało znana jest też nalewka z pestek pigwy. Krążą w okół niej sprzeczne informacje. Jedni twierdzą, że jest bezpieczna, inni, że nalewka z pestek pigwy jest trująca. 

Nalewka z aronii

Aronia i jej przetwory - w tym nalewka z aronii, działa leczniczo na problemy z ciśnieniem tętniczym krwi (1), oraz problemy ze wzrokiem. Nalewka z aronii ma również działanie przeciwmiażdżycowe. Poza tym, zawiera dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Nalewki na spirytusie zachowują właściwości lecznicze owoców.

SKŁADNIKI

  • 2kg aronii
  • 1L spirytusu
  • 1,5L wody
  • check-square-o
    150 liści wiśni
aronia

Aronia a właściwie jej naturalna gorycz, sprawia, że jest to trudy w obróbce owoc. Aby uniknąć nadmiaru goryczy w nalewce najlepiej aronię przed użyciem zamrozić, lub użyć mrożonej, ze sklepu. 

Aronię wraz z liśćmi wiśni zagotowujemy. Gotujemy przez około 40 minut, ugniatając w międzyczasie owoce, żeby oddały jak najwięcej soku. Następnie zdejmujemy wywar z ognia i przecieramy owoce przez sito. Do przetartego wywaru, dodajemy cukier i cytrynę lub kwasek cytrynowy. Mieszamy, do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru i odstawiamy do ostygnięcia.

Zimny sok, wlewamy do spirytusu - nigdy spirytus do soku! Wlewając spirytus do soku, zrobią się grudki. Tak rozrobioną miksturę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.

Nalewka będzie idealna do spożycia, już po 2-3 miesiącach. Kiedy składniki dobrze się przegryzą, spirytus staje się praktycznie niewyczuwalny a smak głęboki.

Nalewka z aronii bez liści jest równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Zmienia się nie co posmak trunku.

Nalewka z malin

Nalewka malinowa ma wiele zastosowań leczniczych. Ze względu na zawartość wielu witamin wspomaga leczenie przeziębień, chorób serca, problemów żołądkowych, stanów lękowych i anemii.

Nalewka z malin, zawiera kwas acetylosalicylowy, który zwalcza gorączkę i działa przeciwzapalnie. Ponadto świetnie rozgrzewa i działa napotnie. Nalewka malinowa to także świetny lek na kaszel.

Nalewka z malin działa regulująco i przeciwzapalnie na układ pokarmowy, dzięki czemu jest pomocnym narzędziem, przy leczeniu wszelkich stanów chorobowych układu pokarmowego.

SKŁADNIKI

  • 1kg malin
  • 0,85L spirytusu 65%
  • 4-5 kg cukru
malina

Aby przygotować nalewkę malinową, potrzebujemy oczywiście dojrzałych i aromatycznych owoców. Tylko wtedy, możemy liczyć, że osiągniemy smak, jakim cieszyły się nalewki staropolskie. Jeśli nalewka ma być słodka i nie zawierać goryczy, nie możemy użyć niedojrzałych lub zepsutych owoców. Najlepiej sprawdzają się maliny leśne, ponieważ mają najintensywniejszy aromat.

Maliny przebieramy, oczyszczając je ze wszystkich zabrudzeń, robaczków czy uszkodzeń. Nie myjemy! Następnie wsypujemy je do pojemnika warstwami - na zmianę z cukrem (około 3/4 całej ilości cukru). Pilnujemy aby cukier stanowił ostatnią, górną warstwę. Całość zalewamy niewielką ilością spirytusu. Odstawiamy pojemnik na kilka dni, w ciepłe miejsce do czasu, aż maliny puszczą sok. Od czasu do czasu, warto potrząsać pojemnikiem aby cały cukier się skutecznie rozpuścił.

Gdy cały cukier się rozpuści, dolewamy do słoja resztę spirytusu i znów odstawiamy pojemnik na około tydzień. Po upływie tego czasu filtrujemy powstałą miksturę przez gazę lub filtr do kawy. Zlany płyn odstawiamy a pozostały macerat zasypujemy resztą cukru i czekamy aż wyciągnie z malin resztę soków. Kiedy to nastąpi, filtrujemy go i łączymy ze sobą oba nastawy.

Rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce. Trunek zyskuje pełnię smaku po 6 do 12 miesięcy. Dłuższe przetrzymywanie, nie zapewnia już polepszenia smaku.

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni, działa leczniczo na problemy z ciśnieniem tętniczym, dzięki dużej zawartości potasu. Dobrze czuje się w towarzystwie dodatków na problemy gastryczne lub przeziębienia jak np: szałwia czy miód. To szybka nalewka, która zachwyca prostotą przygotowania. Daje nam wiele opcji i możliwości. Nalewki domowe są idealne do eksperymentowania.

Co bardzo ważne, wiśnie, również zalane alkoholem, to cenne przeciwutleniacze, które są idealną profilaktyką chorób nowotworowych. Nalewki domowe od lat są cenione w profilaktyce ciężkich chorób.

SKŁADNIKI

  • 1kg wiśni
  • 0,5L spirytusu
  • 200 ml wody - wedle uznania. Im mniej wody tym wyżej procentowy alkohol.
wisnia

Nalewka z wiśni, to na początku łatwa, choć żmudna praca, czyli drylowanie. Wiśnie pozbawione pestek, wsypujemy do naczynia. Jeśli chcemy to możemy dodać miód, goździki, kardamon, szałwie albo cynamon. Całość zalewamy spirytusem rozcieńczony wodą, lub jeśli chcemy aby trunek był mocniejszy, samym spirytusem. Nastaw odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce, na około 6 tygodni. Co kilka dni, należy potrząsać słojem, by przemieszać zawartość.

Po upływie 6 tygodni odcedzamy wiśnie a płyn przelewamy do osobnego naczynia. Pozostałe owoce, zasypujemy cukrem. Kiedy cukier się rozpuści i powstanie syrop, zlewamy go ostrożnie znad wiśni i łączymy oba nastawy. Rozlewamy je do butelek i odstawiamy na minimum miesiąc w ciemne chłodne miejsce. Najlepsze nalewki domowe, to nalewki owocowe-sezonowe.

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny to świetne lekarstwo dla tych, którzy zmagają się z problemami układu moczowego. Zawiera duże ilości witaminy C, dzięki czemu wpływa korzystnie również na nasza odporność.

Jak wszystkie nalewki staropolskie i nalewki lecznicze, podobnie jak nalewka z pigwy czy orzechówka, nalewka z żurawiny, to idealny lek na problemy żołądkowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5kg żurawiny
  • 1,5L alkoholu 60%
  • 250-300g cukru
zurawina

Nalewka z żurawiny, jak wszystkie nalewki domowe z owoców zawierających gorycz, powinna być robiona z przemrożonych wcześniej, przez minimum 3 dni owoców. Podobnie jak nalewka z wiśni, jest to szybka nalewka. Umyte, przebrane i przemrożone wcześniej owoce żurawiny, zalewamy alkoholem. Tak przygotowany nastaw odstawiamy na 6 miesięcy w ciepłym miejscu. Po 6 miesiącach, zlewamy płyn a owoce zasypujemy cukrem.

Zasypane cukrem owoce, odstawiamy do czasu rozpuszczenia się cukru i powstania syropu. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby przemieszać zawartość.

Kiedy drugi nastaw jest gotowy, filtrujemy i łączymy ze sobą powstałe płyny. Rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce. Nalewki na spirytusie, są najlepsze po upływie minimum pół roku.

Nalewka z gruszek

Nalewka z gruszek, to niezwykle wymagający trunek. Zazwyczaj nalewki na spirytusie, są gotowe po maksimum roku. W tym wypadku, okrągły rok powinien wynosić okres maceracji.

Nalewka z gruszek, jest kategoryzowana - podobnie jak orzechówka - jako nalewki lecznicze. Zawiera cenny jod oraz brom. Działa leczniczo na osoby z chorobami tarczycy, oraz wspomagająco na pracę mózgu.

SKŁADNIKI

  • 1kg dojrzałych gruszek 
  • 1L spirytusu 65-70%
  • 350g cukru
  • check-square-o
    1 cytryna
gruszka

Do przygotowania nalewki z gruszek, na początku potrzebujemy srebrnego noża i cytryny. Wybieramy aromatyczną odmianę gruszek. Najlepiej, kiedy są dojrzałe i miękkie. Jeśli skórka jest ładna i czysta, możemy ją zostawić. Jeśli nie, obieramy owoce i kroimy na ćwiartki, lub mniejsze kawałki. Przy krojeniu nie usuwamy gniazd nasiennych. Umieszczamy gruszki w pojemniku i natychmiast skrapiamy je sokiem z cytryny, aby zapobiec ściemnieniu. Tak przygotowane owoce, zalewamy spirytusem, dodając cukier - w zależności od słodyczy owoców i naszych upodobań.

Tak przygotowany nastaw, odkładamy w ciepłe, słoneczne miejsce na co najmniej pół roku. Optymalny czas to rok. Od czasu do czasu potrząsamy, aby przemieszać nastaw.

Po upływie tego czasu, odlewamy i filtrujemy 2-3 razy, ze względu na dużą mętność owocu. Następnie odstawiamy zabutelkowany trunek na rok.

Nalewka z czarnego bzu

Czarny bez ma wspaniałe właściwości lecznicze. Nalewka z czarnego bzu działa oczyszczająco na nasz organizm. Dodatkowo, ma właściwości przeciwbólowe i wykrztuśne.

SKŁADNIKI

  • 1kg owoców czarnego bzu
  • 1L spirytusu lub 800ml spirytusu i 200ml wody
  • 200-250g cukru
czarny-bez

Podstawą aby powstała nalewka z czarnego bzu jest syrop z czarnego bzu. Zimny syrop, zalewamy spirytusem, lub mieszanką spirytusu z wodą. Jeśli dodajemy cukier, należy go rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Nastaw, powinien być odstawiony na 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy alkohol i rozlewamy do butelek. Odstawiamy do leżakowania na minimum 3 miesiące w chłodne ciemne miejsce. Nalewka z czarnego bzu smakuje najlepiej po minimum 6 miesiącach.

Nalewka z jeżyn

Nalewka z jeżyn to cenne źródło przeciwutleniaczy i bogate źródło witaminy C. Dzięki temu wzmacnia układ krwionośny i dba o naszą odporność. Owocowe nalewki z ciemnych owoców leśnych, uważane są za najcenniejsze.

SKŁADNIKI

  • 1kg jeżyn
  • 1L spirytusu
  • 350g cukru
jezyny

Dokładnie umyte owoce osuszamy i układamy w słoju przesypując warstwami z cukrem. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce do czasu rozpuszczenia cukru. Jak w wielu innych przypadkach, co jakiś czas potrząsamy słojem, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie jeżyny rozgniatamy, całość zalewamy alkoholem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy nastaw na 10 dni. Po tym czasie filtrujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. Nalewka z jeżyn to świetny dodatek do sosów i deserów.

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa to świetne orzeźwienie. Poza tym to dobroczynny lek na problemy reumatyczne (2). Jak wszelkie nalewki owocowe działa dobroczynnie na układ trawienny.

SKŁADNIKI

  • 1kg świeżych truskawek
  • 1L wódki
  • 0,5kg cukru
truskawki

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek - nigdy w odwrotnej kolejności. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy do słoja na przemian z cukrem. Jeśli mamy ochotę to opcjonalnie możemy dodać wanilię, pęczek mięty albo kiwi. Kiedy cukier się rozpuści, po około dobie, zalewamy je alkoholem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Fermentacja powinna trwać minimum miesiąc. Co jakiś czas potrząsamy słojem. Następnie filtrujemy napój i rozlewamy do butelek. Przefiltrowane odstawiamy na około pół roku w chłodne, ciemne miejsce.

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży jest bogata w witaminę C. Ma zbawienny wpływ przede wszystkim na nerki.

SKŁADNIKI

  • 1kg owoców dzikiej róży
  • 0,8L spirytusu
  • 350g cukru
dzika-roza

Owoce oczyszczone z nasion i umyte zasypujemy cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słojem. Po około 2 tygodniach dolewamy alkohol, zamykamy słój i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Po około 2-3 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.

Nalewka ze śliwek

Nalewka ze śliwek, to idealne źródło witaminy B, która odpowiada za odpowiednią pracę mózgu i układu nerwowego. Działa także przy zapobieganiu anemii oraz na problemom żołądkowym - jak prawie wszystkie nalewki domowe.

SKŁADNIKI

  • 1kg dojrzałych śliwek
  • check-square-o
    300g cukru
  • 0,5L spirytusu
  • 0,5L wódki
sliwka

Śliwki myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z pestek. Wsypujemy do naczynia, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu, dodajemy cukier i odstawiamy na kolejne 4 tygodnie. Następnie przecedzamy nastaw i rozlewamy do butelek. Nalewka ze śliwek będzie gotowa po około 6 miesiącach.

Nalewka z winogron

Nalewka z winogron jest źródłem wielu cennych minerałów. Przede wszystkim winogrona zabijają komórki rakowe. Poza tym, odkwaszają organizm i zawierają mnóstwo witamin.

SKŁADNIKI

  • 2kg ciemnych winogron
  • 1kg cukru
  • 1L wódki
  • 0,5L spirytusu
  • 4-5 goździków
winogron

Zdjęte z gałązek owoce delikatnie myjemy i oczyszczamy. Umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy cukrem, najlepiej warstwami. Odstawiamy na 2 dni, do czasu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas potrząsamy naczyniem.

Po dwóch dniach zalewamy syrop spirytusem i odkładamy na kolejny tydzień. Po tygodniu, mieszamy i dolewamy wódkę. Odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie mieszamy, przecedzamy przez sitko i rozlewamy do ciemnych butelek. Zostawiamy w chłodnym ciemnym miejscu. Nalewka z winogron będzie gotowa po minimum trzech miesiącach.

Nalewka z orzechów

Nalewki staropolskie od bardzo dawna były znane, jako nalewki lecznicze. Nalewka orzechowa do nich należy. Od pokoleń znana jako lek na niestrawność i problemy żołądkowe. Przepisy na te nalewki również przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

SKŁADNIKI

  • 1kg zielonych orzechów włoskich
  • 1kg cukru
  • 0,7L spirytusu
orzech-wloski

Orzechy myjemy, kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na 14 dni. Po dwóch tygodniach przecedzamy i odlewamy syrop. Powstały syrop rozcieńczamy ze spirytusem, mieszamy i rozlewamy do butelek.

Nalewka orzechowa nadaje się do spożycia od razu.

Nalewka cytrynowa, czyli cytrynówka

Cytrynówka to przede wszystkim świetne źródło witaminy C, która idealnie wspomaga odporność i pomaga leczyć przeziębienia. Nalewka cytrynowa to ciekawy pomysł na letnie, upalne dni, także jako uzupełnienie deserowej porcji lodów.

SKŁADNIKI

  • 9 dużych cytryn
  • 0,5kg cukru
  • 0,5L spirytusu
cytryna

Obieramy cienko cytryny. Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy szczelnie zamknięte, na 24 godziny. Następnie gotujemy syrop z 1L wody i 0,5kg cukru. Z obranych cytryn wyciskamy sok i mieszamy z wystudzonym syropem. Następnie odcedzamy skórki z cytryny i mieszamy spirytus z syropem. Całość rozlewamy do butelek.

Nalewka cytrynowa jest gotowa już po tygodniu.

W ten sam sposób powstaje nalewka z pomarańczy. Ma równie orzeźwiający smak i równie ciekawą konsystencję. Także jest bogata w witaminę C dzięki czemu oba owoce wspaniale uzupełniają się i nadają się do połączenia. Nalewka z pomarańczy również zyskuje głębię smaku z czasem, ale jest gotowa do picia niedługo po zrobieniu.

Nalewka miętowa

Nalewka miętowa to wyjątkowe orzeźwienie w upalne dni. Jest także idealna na problemy jelitowe i niestrawność.

SKŁADNIKI

  • 0,5L spirytusu
  • 0,5L wody
  • 5 gałązek mięty pieprzowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna
mieta

Sparzoną i osuszoną cytrynę obieramy cienko. Z wody i cukru gotujemy syrop. Kiedy ostygnie mieszamy go ze spirytusem w dużym naczyniu. Miętę w kawałkach i skórkę z cytryny dokładamy do naczynia. Odstawiamy na 10 dni w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsamy naczyniem. Następnie filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Nalewka jagodowa

Nalewka jagodowa to wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, tak więc świetnie chroni przed nowotworami.

SKŁADNIKI

  • 1kg jagód
  • 1L wódki
  • 0,5kg cukru
jagoda

Jagody myjemy, czyścimy i osuszamy. Umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy cukrem. Po 3 dniach, kiedy cukier się rozpuści zalewamy jagody alkoholem.

Odstawiamy do zmacerowania na 2-3 miesiące. Następnie filtrujemy nastaw i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Będzie smakowała najlepiej po upływie 6 miesięcy.

Nalewka kawowa

Nalewki domowe, to nalewki lecznicze. Znają one ten przepis od wielu lat. Idealnie pobudza i dodaje sił na resztę dnia. Podobnie jak nalewka miętowa, nalewka cytrynowa, czy nalewka z winogron ma bardzo orzeźwiający smak.

SKŁADNIKI

  • 50 ziaren kawy
  • 1 laska wanilii
  • 250ml wody
  • 125ml miodu
  • 1L spirytusu
kawa

Ziarna kawy oraz wanilię zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce na 10 dni. Po tym czasie do słoika wlewamy syrop z wody i miodu. Dokładnie mieszamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Nalewka z pokrzywy

Aby ją przygotować, potrzebny nam będzie sok z pokrzywy. Sok z pokrzywy możemy kupić, lub przygotować sami. Nalewka z pokrzywy może być przygotowana również z korzenia pokrzywy, my skupimy się jednak na pierwszej wersji. Pokrzywa, to przede wszystkim oczyszczenie i ogromne źródło witamin i minerałów. W smaku jest trochę podobna do nalewki miętowej.

SKŁADNIKI

  • 0,5L soku z pokzywy
  • 0,5L wódki
pokrzywa

Te dwa składniki łączymy ze sobą i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Następnie rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Podobnie jak nalewki owocowe.

Pokrzywa działa leczniczo w czasie przeziębienia i wspomaga leczenie anemii. To istna bomba witaminowa.

Nalewka anyżowa, czyli anyżówka

Nalewka anyżowa, podobnie jak nalewka z orzechów działa wspomagająco na bóle brzucha. Anyżówka, stosowana po kilkanaście kropli, 3 razy dziennie, pomoże także pozbyć się mokrego kaszlu i szybciej usunie objawy przeziębienia.

SKŁADNIKI

  • 20g anyżu w gwiazdkach
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wódki
  • 3 łyżki miodu
anyz

Do butelki ze spirytusem wsypujemy anyż i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie odsączony anyż, zalewamy wódką na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy i dosładzamy miodem. Rozlewamy do butelek i cieszymy się trunkiem. Bywa równie głęboka w smaku, co nalewka orzechowa.

Dodaj komentarz