Łosoś pieczony w piekarniku to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy i pożywny pomysł na obiad czy kolację.
Dzięki bogactwu kwasów omega 3, łosoś pieczony wspomaga pracę organizmu, między innymi poprzez znormalizowanie ciśnienia krwi. Jest również doskonałym źródłem białka.
Dowiedz się, jak przyrządzić łososia w piekarniku!
Łosoś pieczony w cieście francuskim z pomidorowym pesto
Oto przepis na łososia z piekarnika, którym zachwycisz domowników i gości.
Lista składników
Do przygotowania marynaty, będziemy potrzebować:
Do przygotowania pomidorowego pesto, potrzebujemy:
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujmy marynatę, łącząc wszystkie składniki (czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę). Łososia podzielmy na niewielkie paski i przełóżmy do miski. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem i zalewamy marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Międzyczasie przygotujmy pesto, rozdrabniając składniki w blenderze lub moździerzu, ewentualnie bardzo drobno posiekaj. W czasie gdy łosoś się marynuje, piekarnik nagrzejmy do 190 stopni.
Zamarynowanego łososia posmarujmy połową pesto, a następnie ułóżmy kawałki obok siebie na cieście francuskim pesto do dołu. Resztę pesto rozsmarowujemy po wierzchu łososia i owijamy rybę ciastem.Następnie rozsmarowujemy na cieście jajko i pokrójmy na kawałki o pożądanym przez nas rozmiarze.
Łosoś w piekarniku powinien znajdować się około 20 minut. Po upieczeniu należy wyjąć go z piekarnika, aby uniknąć wysuszenia.
Łosoś pieczony w cieście francuskim gotowy!
Łosoś pieczony ze szpinakiem
Przepis na łososia z piekarnika specjalnie dla fanów szpinaku bogatego w żelazo (1).
Lista składników
Sposób przygotowania
Łosoś pieczony ze szpinakiem to szybkie, zdrowe i smaczne danie. W pierwszej kolejności należy sparzyć szpinak wrzątkiem i dokładnie odsączyć. Następnie, wysmarować naczynie żaroodporne oliwą z oliwek, na dnie ułożyć szpinak, posolić go i przykryć łososiem. Mięso skropić sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika do temperatury 220 stopni. Pieczenie łososia powinno potrwać jedynie do momentu ścięcia się białka - tak, aby mięso nie było zbyt suche, ale też nie surowe.
Zanim wyjmiemy łososia z piekarnika, przygotowujemy sos. Należy rozpuścić masło w niewielkim garnku i prażyć z mąką przez kilka minut. Następnie sos zdjąć z ognia, wlać bulion i wino, gotować jeszcze przez kilka minut, ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
Uwaga : Ten łosoś z piekarnika zawiera sos, z którego można zrezygnować lub zastąpić go innym lubianym przez domowników, na przykład śmietanowym. Łosoś ze szpinakiem jest smaczniejszy, jeśli użyjemy świeżego szpinaku.
Łosoś z piekarnika smakuje doskonale w towarzystwie ryżu, na przykład brązowego lub dzikiego.
Roladki z łososia
Łosoś pieczony w formie roladek to doskonała propozycja także na imprezy lub przyjęcia. Łosoś w piekarniku zyskuje niepowtarzalne walory smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych gości.
Lista składników
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię przekrójmy na dwie części, usuwając gniazda nasienne i pokrójmy na cienkie paski. Następnie podsmażmy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu oraz koperku. Tak przygotowaną cukinię układamy w poprzek na plastrach surowego łososia, a następnie zawijając w roladki i spinając wykałaczkami.
Tak przygotowane roladki z łososia ułóżmy w naczyniu żaroodpornym i należy piec w temperaturze 150 stopni około 15-20 minut. Łosoś pieczony jest prawie gotowy - wystarczy przygotować sałatkę z pomidorków, świeżego rozmarynu oraz pesto.
Ten łosoś z piekarnika może być serwowany na zimno lub na ciepło.
Łosoś pieczony w folii
Ten przepis na łososia pieczonego to jedno z prostszych dań, a przy tym jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Lista składników
Sposób przygotowania
Łososia należy pokroić na odpowiadające nam rozmiarem kawałki, a następnie doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Łosoś z piekarnika doskonale komponuje się również z suszonymi ziołami, dlatego bez przeszkód możemy ich użyć. Następnie nakładamy na wierzch łososia plastry cytryny, owijamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Łosoś pieczony w folii może być podawany z dodatkiem sałatek ze świeżych warzyw lub z ryżem.
Uwaga : Łosoś z piekarnika lubi się wysuszać, dlatego należy kontrolować jego stan podczas pieczenia i w razie konieczności skrócić czas obróbki termicznej.