Clicky

Przepisy

25 przepisów na zdrowe domowe smoothie

domowe-smoothie
Napisane przez Aneta

Smoothie to koktajl z warzyw i/lub owoców, czasem przygotowany dodatkowo z mlekiem, mleczkiem roślinnym lub wodą kokosową. Często dodaje się do niego zioła, orzechy, przyprawy korzenne... Tak naprawdę istnieje nieskończona ilość kombinacji, a osoby promujące zdrowy styl życia codziennie wymyślają nowe przepisy na smoothie. 

Chcesz się dowiedzieć jak zrobić smoothie? Wystarczy blender (ręczny lub kielichowy, w znacznej większości przypadków rodzaj urządzenia nie będzie miał znaczenia), ulubione owoce i warzywa, szczypta przypraw oraz trochę inwencji i wyobraźni kulinarnej. 

Dla osób, które na początek chciałyby skorzystać z gotowych zestawień smaków, przygotowaliśmy pyszne i zdrowe przepisy na smoothie

Zdrowe smoothie na śniadanie

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki nerkowców
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 średniej wielkości banan
  • szklanka świeżych lub mrożonych czerwonych owoców, np. truskawek, drylowanych wiśni, malin itp.
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, najlepiej owsianego lub z nerkowców
smoothie-na-sniadanie

Nerkowce, słonecznik i płatki owsiane namaczamy na noc w mleku. Mrożone owoce wyciągamy z zamrażalnika, by zdążyły się rozmrozić.

Rano blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Opcjonalnie, jeżeli całość okaże się zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę mleka lub wody.

Smoothie ze szpinakiem

  • 2 pełne szklanki świeżych liści szpinaku
  • 1 kiwi
  • 1 duży banan
  • łyżka soku z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 i 1/2 pomarańczy
smoothie-ze-szpinakiem

Kiwi obieramy i kroimy na mniejsze części, podobnie robimy z bananem. Wszystkie składniki miksujemy, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. 

Opcjonalnie, jeżeli nasz blender na to pozwala, możemy użyć zamrożonego banana, by w ten sposób schłodzić smoothie bez dodawania lodu.

Smoothie odchudzające

  • 2 pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego
  • 1 średni ogórek
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 jabłko
  • pół szklanki wody
smoothie-odchudzajace

Przepisy na smoothie, które jest dietetyczne, zawierają często mało tłuszczu. Jest on jednak potrzebny w zbilansowanej diecie. W tym przepisie jego źródłem jest awokado. 

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i według uznania pozostawiamy ze skórką lub obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Awokado oddzielamy od skórki przy pomocy łyżki. Ogórka obieramy i kroimy. Wszystkie składniki blendujemy.

Zielone smoothie

  • 300 ml wody kokosowej
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • szklanka jarmużu
  • łyżka soku z cytryny
  • duży banan
zielone-smoothie

Awokado oddzielamy łyżką od skórki. Banana kroimy na mniejsze kawałki, jarmuż możemy odrobinę porozrywać przed wrzuceniem do blendera. 

Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Zdrowe smoothie ze szpinakiem i kardamonem

  • szklanka liści szpinaku
  • zamrożony banan
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepsze będzie migdałowe lub owsiane)
  • szczypta kardamonu lub więcej, według indywidualnych preferencji
smoothie-ze-szpinakiem-kardamonem

Zamrożonego banana kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielamy awokado od skórki przy pomocy łyżki. Wszystkie składniki blendujemy. 

Smoothie odchudzające z jabłkiem i cynamonem

  • 1 i 1/2 jabłka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wody
smoothie-cynamon-jablko

Jak zrobić smoothie, które będzie pyszne i dietetyczne? Dodatek cynamonu sprawi, że metabolizm zostanie podkręcony. Tak naprawdę, będąc na diecie odchudzającej, warto dodawać odrobinę cynamonu do większości słodkich potraw, ponieważ znakomicie wspomaga trawienie. 

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki blendujemy.

Smoothie warzywne na ostro

  • 2 marchewki
  • 1/2 buraka
  • kawałek imbiru wielkości około 2 cm
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wody
smoothie-burak-marchew

Obrane marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na kawałki w zależności od mocy blendera. Buraka obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir obieramy. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy cynamon. Miksujemy na gładką masę. 

Smoothie warzywne z owocową nutą

  • 2 marchewki
  • 1/4 dużego dojrzałego mango
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • szklanka wody
smoothie-marchew-mango

Przepisy na smoothie warzywne nie muszą być pozbawione pysznego owocowego posmaku. W tym przypadku, oprócz nadania napojowi słodyczy, dodatek mango sprawia, że nabiera on orientalnego charakteru. 

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na kawałki. Mango obieramy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. 

Smoothie warzywne z jarmużem i ostrą papryką

  • szklanka pokrojonego jarmużu
  • szklanka posiekanej białej kapusty
  • szklanka szpinaku
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki boćwiny
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz cayenne lub sproszkowane chilli do smaku według preferencji
smoothie-warzywne

Boćwinę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki blendujemy, w razie potrzeby dolewając większą ilość wody. Dostosowujemy ostrość do swoich oczekiwań smakowych. 

Smoothie warzywne z burakiem w roli głównej

  • szklanka pokrojonej botwinki
  • szklanka obranego i pokrojonego buraka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki łagodnego w smaku mleka roślinnego, np. ryżowego
  • odrobina pieprzu do smaku
smoothie-warzywne-burak

Od pietruszki oddzielamy najgrubsze łodygi (lubią się okręcać wokół noży blendera) i kroimy na mniejsze kawałki - nie musi być bardzo drobno. Łodygę selera również kroimy.

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W zależności od preferowanego stopnia gęstości możemy dolać odrobinę wody. 

Koktajl smoothie z brzoskwinią i mleczkiem kokosowym

  • 1 i 1/2 brzoskwini
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 szklanki wody
koktajl-smoothie-brzoskwinia

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, po czym zostawiamy do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Jeśli mleko jest bardzo gęste, dolewamy odrobinę więcej wody, by przykryć nasiona i dać im możliwość zwiększenia objętości.

Składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji lub, by zachować kształt nasion, miksujemy samą brzoskwinię, a potem mieszamy łyżką z ziarenkami i mlekiem, w którym się moczyły. Posypujemy mielonymi goździkami według osobistych preferencji. 

Koktajl smoothie z bananem

  • dojrzały banan
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • szklanka mleka migdałowego
  • garść borówek amerykańskich
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
smoothie-banan-borowka

Mleko z bananem, siemieniem, borówkami i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę, wierzch koktajlu posypujemy kakao.

Najlepiej użyć siemienia w ziarenkach i samodzielnie zmielić, na przykład w młynku przeznaczonym tylko do tego celu. Gotowe mielone często jest odtłuszczone, a przez to mniej wartościowe. 

Smoothie owocowe z mango

  • 1/2 szklanki pokrojonego mango
  • 1/2 szklanki ananasa
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 szklanki wody kokosowej
smoothie-owocowe-mango

Wszystkie składniki blendujemy.

To smoothie wyjątkowo dobrze smakuje, kiedy zostanie mocno schłodzone lub z dodatkiem kostek lodu. By nie rozcieńczać go za bardzo wodą, możemy użyć zamrożonej wody kokosowej. 

Smoothie owocowe z wiśniami

  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • banan
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • szczypta kardamonu
smoothie-banan-wisnia

Wszystkie składniki blendujemy, dekorujemy wisienką. Ilość kardamonu dostosowujemy do własnych preferencji smakowych, by nadać delikatny orientalny posmak.

Smoothie owocowe z pomarańczą

  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki upieczonej w piekarniku i wystudzonej dyni
  • szklanka mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • łyżka soku z cytryny
smoothie-owocowe-pomarancz

Wszystkie składniki blendujemy. Aby uniknąć goryczki, przed wrzuceniem pomarańczy można ją wyfiletować, choć nasze smoothie zyska więcej wartości odżywczych i błonnika, jeśli pozostawimy błonki.

W zimę możemy dodać więcej przypraw - wtedy napój będzie posiadał bardziej rozgrzewający charakter. 

Smoothie z masłem orzechowym

  • banan
  • łyżka masła orzechowego z arachidów lub z migdałów
  • 1/2 awokado
  • szklanka mleka (krowiego lub owsianego)
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka soku z cytryny
smoothie-maslo-orzechowe

To smoothie najlepiej smakuje mocno schłodzone, możemy też użyć zamrożonego wcześniej banana. Wówczas kroimy go na mniejsze kawałki przed wrzuceniem do blendera. 

Wszystkie składniki blendujemy. 

Smoothie z odżywką białkową

  • miarka waniliowej odżywki białkowej
  • szklanka mleka z nerkowców
  • banan
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połowy laski
smoothie-odzywka-bialkowa

Wszystkie składniki blendujemy, do dekoracji możemy użyć całej laski wanilii. 

Gałka muszkatołowa jest tutaj wspaniałym dodatkiem, który podkreśla smak i nadaje całości charakteru, należy ją jednak stosować z dużym wyczuciem. 

Zdrowe smoothie korzenne

  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
smoothie-korzenne

Gruszkę obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Wszystkie składniki blendujemy. 

Wiórki możemy wrzucić od razu lub zostawić do dekoracji. To smoothie najlepiej smakuje serwowane w temperaturze pokojowej.

Smoothie owocowe z jagodami

  • szklanka jagód
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 awokado
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka mleka z nerkowców
smoothie-jagoda

Awokado oddzielamy od skórki przy użyciu łyżki. Wszystko razem dokładnie blendujemy. Podajemy z kostkami lodu.

Schłodzenie pomaga uzyskać intrygujący smak imbiru, który częściej serwujemy na ciepło niż na zimno. Tutaj ta przyprawa znakomicie się komponuje z pozostałymi smakami. 

Zdrowe smoothie z mandarynką

  • 2 mandarynki
  • 1/2 mango
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody kokosowej
  • szczypta chilli
smoothie-mandarynka

Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i blendujemy na gładko. 

Smoothie z truskawkami

  • szklanka mrożonych truskawek
  • szklanka szpinaku
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka miodu
  • szczypta czarnego pieprzu
smoothie-truskawka

Jeżeli zachodzi taka potrzeba, przed dalszą obróbką rozmrażamy trochę truskawki, by nie były za twarde dla posiadanego przez nas urządzenia. Wodę możemy zamienić na mleko roślinne lub jogurt grecki. 

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. 

Smoothie z batatem

  • szklanka upieczonych i wystudzonych batatów
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół pomarańczy
smoothie-bataty

Dobrze jest wybierać mniejsze bataty - smakują lepiej i są bardziej kremowe po opieczeniu. Pieczemy je ze skórką i obieramy, kiedy wystygną. 

Składniki blendujemy. Smoothie bardzo dobrze smakuje, kiedy podajemy je w temperaturze pokojowej. 

Zdrowe smoothie z jabłkiem

  • 2 kwaśne jabłka
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki wody kokosowej
  • szczypta kurkumy
smoothie-jablko-pietruszka

Od pietruszki oddzielamy najgrubsze łodygi (żeby nie wkręcały się w noże blendera) i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki.

Wszystkie składniki poza wodą gazowaną blendujemy. Wodę dolewamy na samym końcu i dokładnie mieszamy łyżką. 

Smoothie z rabarbaru

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • szklanka mleka sojowego lub krowiego
  • 1/2 szklanki soku z granatu
smoothie-rabarbar

Rabarbar delikatnie obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy na kawałki o długości około 1 centymetra. Łączymy w blenderze z pozostałymi składnikami. 

Smoothie z płatkami jaglanymi

  • 3 łyżki zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc błyskawicznych płatków jaglanych
  • szklanka mleka jaglanego
  • 2 kiwi
  • szklanka pokrojonego ananasa
smoothie-jaglane

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na pół. Wszystko razem blendujemy do momentu, kiedy płatki jaglane staną się niewyczuwalne.

Jeśli mamy słaby blender, możemy zrezygnować z płatków jaglanych i dodać więcej mleka. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz