Charakteryzujący się specyficznym smakiem i zapachem - sok z kiszonej kapusty ma jak się okazuje liczne właściwości prozdrowotne w tym właściwości lecznicze.
Właściwości kapusty kiszonej nie są znane od dziś. W czasach wielkich odkryć geograficznych, począwszy od XV wieku, marynarzy odkrywających nowe lądy dziesiątkował szkorbut - choroba wywołana niedoborem kwasu askorbinowego (witaminy C) w pożywieniu. Przez to chorobę, podczas jednej ze swoich XV wiecznych wypraw, portugalczyk Vasco da Gama stracił 100 osób z liczącej ok 160 dusz załogi. Szkorbut towarzyszył marynarzom aż do XIX wieku. Pod koniec wieku XVIII James Cook podczas swoich wypraw wprowadził swojej załodze obowiązek spożywania kapusty kiszonej - nikt nie zachorował na szkorbut.
W niniejszym artykule przedstawimy wspaniałe właściwości soku z kapusty kiszonej.
Sok z kiszonej kapusty - właściwości
Podobnie jak sama kiszona kapusta - tak i sok z kapusty kiszonej jest bogaty w witaminy C i E. Ponadto zawiera żywe kultury bakterii szczepów: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum oraz Pedioccocus. Obecność tych bakterii korzystnie wpływa na układ pokarmowy i odpornościowy człowieka.
Ponadto w soku znaleźć możemy kartenoidy i pelifenoil, co czyni sok z kiszonej kapusty środkiem przeciwnowotworowym. Sok z kapusty bogaty jest również w siarkę, która korzystnie wpłynie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Częste spożywanie soku z kapusty kiszonej wzmocni nasz układ odpornościowy oraz pomoże w zwalczaniu grzybicy. Warto go spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Oprócz powyżej przedstawionych zastosowań leczniczych, sok z kiszonej kapusty ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Sok z białej kapusty
Sok ten ma w zasadzie podobne właściwości do soku z ukiszonej kapusty. Zalecany jest szczególnie dla osób, które z różnych względów (w tym problemów żołądkowych) nie mogą spożywać jego kiszonej wersji.
Sok ten eliminuje kwas moczowy i wzmacnia odporność. Dodaje także energii i ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Ma on również właściwości zapobiegające nowotworom.
Inne właściwości:
Warto wiedzieć: liście kapusty surowej, można stosować również w formie okładów np. na kolano.
Sok z kiszonej kapusty - wytwarzanie
Sok ten otrzymujemy po odsączeniu kapusty kiszonej, która powstaje w wyniku zasolenia oraz procesu fermentacji z udziałem szczepów bakterii mlekowych.
Istnieje jednak sposób na wytworzenie domowego soku. Potrzebna będą nam do tego główki świeżej kapusty oraz kilka słoików litrowych. Kapusta powinna być raczej niezbyt duża, im bardziej będzie twarda tym lepiej.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na kawałki, które następnie na tarce trzemy na grubych oczkach. Możemy również kawałki z blendować, dolewając do blendera wody. Otrzymaną masę wkładamy do słoików, do 3/4 wysokości naczynia nalewamy wody i dosypujemy łyżkę soli. Po upływie tygodnia uzyskamy zdrowy i domowy sok.
Sok podobnie jak sama kapusta kiszona cechuje się dużą trwałością, idealnie nadaje się do przechowywania w lodówce.